Tien vragen:
1. Wat zou je willen veranderen?
2. Waarom wil je veranderen?
3. Hoe ga je veranderen?
4. Wat zijn voor jou de moeilijke momenten?
5. Op welke waarheden moet jij je richten?
6. Van welke verlangens moet jij je afkeren?
7. Wat verhindert jou om te veranderen?
8. Hoe kun je je geloof en bekering versterken?
9. Hoe kunnen we elkaar helpen veranderen?
10. Je leven lang elke dag veranderen. Ben je er klaar voor?
Deze vragen staan centraal in een pasvertaald boek van Tim Chester. Ik ben er enthousiast over, omdat het handen en voeten geeft aan (geestelijke) groei. Tom Wright en Graham Tomlin schrijven mooie dingen op in Virtue Reborn en Geestelijk Fit, maar ik vind dit boek van Tim Chester praktisch. Chester gaat verder, waar Tom en Graham eindigen.
woensdag 31 augustus 2011
maandag 29 augustus 2011
Lijstjes en Ben Tiggelaar
Lijstjes, lijstjes – to-do, asap, scheduled. Een lange lijst met taken hield ik bij in ThinkingRock, mijn GTD toepassing. Mind like water, schreef ik een tijd geleden nog hoopvol. Maar, terwijl ik de taken wel opschreef, vergat ik om er tijd voor te reserveren. Dat kon, want de meesten van die taken waren toch niet gebonden aan een vaste einddatum. Of kon het toch niet, want mijn lijsten werden steeds langer werden. En als lijsten maar lang genoeg worden, zeggen ze op een gegeven moment niets meer. Het water in mijn hoofd veranderde langzaam weer in een moeras.
Ben Tiggelaar schreef er ook over in de Intermediair. En net als hem ben ik ertoe overgegaan om al mijn taken ook met pen in mijn papieren agenda te schrijven. En op de een af andere manier helpt het. Waarom het beter werkt? Misschien omdat een taak in mijn digitale to-do lijstje virtueel is en een handgeschreven taak in mijn papieren agenda echt? Misschien omdat ik de taken noteer op de dag dat ze echt afgerond moeten zijn en ik dus fysiek voor me zie, dat er werk aankomt? En er ook geen manier is om die fysieke wereld zo te sorteren dat het net is of er geen werk aankomt? Ik weet niet waarom dit beter lijkt te werken, maar het is wel zo.
Tenminste, tot nu toe lijkt het te werken, want de vakantie is nog maar net afgelopen.
vrijdag 19 augustus 2011
En nu Nederlands ondertiteld
Onlangs zette ik een filmpje van Chick-Fil-A in mijn blog. Hier opnieuw, maar nu Nederlands ondertiteld:
donderdag 18 augustus 2011
Chris Wright en de rellen in Engeland
Chris Wright schreef een nieuw boek - The Mission of Gods People.
In 2006 schreef hij The Mission of God. Een dikke pil, waarin Chris de uitdaging aanging om de hele bijbel te lezen als vertelling van Gods alomvattende plan. Dit nieuwe boek is enerzijds een vervolg, - nu gaat het over de missie van Gods mensen. Anderzijds mikt het op een andere doelgroep. The Mission of God is meer academisch, The Mission of Gods People richt zich op een veel bredere doelgroep. Het is een goed leesbaar boek, dat laat zien dat missie het hele leven van alle volgelingen van Jezus omvat.
Ik vond deze quote wel actueel:
Ik vond deze quote wel actueel:
Once upon a time there where certain banks who, through their own great folly, found themselves in danger of collapse under mountains of toxic debt that they could not repay or even understand. So they went to their governments, who had mercy on them and took their debts away with thousands of billions of dollars and pounds (PK: and euros) taken from their tax-payers. Then those same bankts came accross many individuals whose taxes had rescued them, who owed them small debts of a few thousand dollars or pounds (PK: or euros), but they showed no mercy at all and took awaay their homes because they couldn't pay up. Which goes to show that redemption in our fallen world seems to work very nicely for the rich and the powerful but is hard to come by if you're poor. Jesus' idea of redemption in the kingdom of God operates differently.
Actueel, want op dit moment ontvangen relschoppers in Engeland enorm hoge straffen. Soms gaan ze maanden de cel in voor het stelen van een flesje water. En ondertussen regeert de bonuscultuur in the City als vanouds...
Ergens eind van dit jaar (?) geeft de Vuurbaak de Nederlandse vertaling uit.
Ergens eind van dit jaar (?) geeft de Vuurbaak de Nederlandse vertaling uit.
dinsdag 16 augustus 2011
Door Jezus past ons leven in Gods verhaal
Kijk eens naar dit ontroerende filmpje van Chick-Fil-A, een Amerikaanse fastfoodketen:
Dus: "Elk leven heeft een verhaal, als we maar de moeite doen om het te lezen." Combineer dat met deze prikkelende stelling van Chris Wright: "Wij vragen “hoe en waar past God in mijn levensverhaal?,” maar de echte vraag is: “hoe en waar past mijn leven in Gods grote verhaal.” " Dan krijg je zoiets als:
Door Jezus past elk leven in Gods grote verhaal.
En dan komen vanzelf de vragen:
- Wie is God dan?
- Wat is zijn verhaal?
- Wie ben ik?
- En waar en hoe pas ik dan in zijn verhaal?
- En welke rol speelt Jezus dan?
- En de belangrijkste vraag: hoe past God mij, hoe past God ons, door Jezus in zijn verhaal?
Die vragen leveren mij voer genoeg op voor preken voor dit seizoen.
Abonneren op:
Posts (Atom)