maandag 11 april 2011

Boersma ziet Gods gastvrijheid in het kruis

Volgens Scot McKnight is dit het beste recente boek over het onderwerp. Op de achterflap staan aanbevelingen van Kevin Vanhoozer, Miroslav Volf, Stanley Hauerwas en James K.A. Smith. Het was Christianity Today book of the year in 2005 in de categorie Theology/Ethics.

Dan weet je dat het een theologisch boek is, dat interessant is. Ik schafte het aan vanwege de aanbeveling van McKnight, en vanwege het onderwerp: verzoening.

Boersma,notabene een Nederlander, in Utrecht gepromoveerd, gaat in Violence, hospitality and the cross in gesprek met allerlei mensen die hebben nagedacht over wat er aan het kruis is gebeurd. Boersma grijpt terug op de "recapitulatie" van de kerkvaders. Hij gebruikt de metafoor van de gastvrijheid.
It is in the cross perhaps more than anywhere else, that we see the (cruciform) face of the divine host: the true love of God.
En vorige jaar had ik zelf al het vermoeden dat juist gastvrijheid een geweldige mogelijkheid biedt om aan mensen het kruis uit te leggen, en meer dat gastvrijheid het verhaal van de bijbel bijna van begin tot einde kan dragen.

We leven in de dagen voor Goede Vrijdag en Pasen. Ik heb de indruk, dat we de laatste jaren in de kerk, beter woorden weten te vinden voor Pasen dan voor Goede Vrijdag. Vooral Tom Wright lijkt er bijna eigenhandig voor te zorgen, dat Pasen prominent op de agenda staat. En dat is goed. Maar Goede Vrijdag - waarom moest Jezus sterven? Ik hoor de vraag zelfs maar weinig gesteld. En als ze al gesteld wordt, dan hoor ik vaak wel goede antwoorden, maar op het oog nogal obligaat. Daarom ga ik de komende tijd aan de slag, zowel met McKnight's - A community called atonement als met Boersma's boek.

PS Het ND en Boekencentrum zijn ook bezig om gastvrijheid te promoten.

6 opmerkingen:

Daniel de W zei

Heel interessant! Ben daar momenteel veel over aan het denken. Heb je overigens 'Love Wins' van Rob Bell al gelezen?

eenKleineprofeet zei

Bell heb ik nog niet gelezen. Boersma's boek is uit 2005 - ik loop gewoon zes jaar achter ;-)

Ik heb wel wat van het stof rondom Bells boek in de blog-o-sphere gelezen (ook de fameuze tweet van Piper). Ik vind het niet zo'n fijne discussie om te lezen. Hier de link van McKnights eerste reactie: http://www.patheos.com/community/jesuscreed/2011/03/02/waiting-for-rob-bell/.

Ga jij er mee aan de slag?

Unknown zei

Ja, ik ben wel gecharmeerd van Bell. Ik geloof niet in de Alverzoening en Bell had beter vragen kunnen oproepen dan zo stellig te zijn, maar hij draagt goede punten aan. Christianity Today heeft er ook een paar goede artikelen aan gewijd.

Daniel de W zei

Dat was niet Tanja, maar Daniel...

Verkeerd ingelogd.

Hans Burger zei

Ik heb over dit boek 2005 een recensie over geschreven in 'De Reformatie', zie http://www.dereformatie.nl/pagina/72/jaargang-80-2004-2005.html
en dan nr 43 p. 787-788 (ten onrechte gepubliceerd met als auteur J.J. Burger, ik ben ook geen predikant in Axel)

eenKleineprofeet zei

@Hans,

Tx, ik ga je recensie lezen!