donderdag 4 maart 2010

Waarom samen vasten? (2) - Dus niet alleen

Samen eten is kenmerkend voor volgelingen van Jezus. Het karakteriseerde ook het optreden van Jezus, meer dan wonderen en tekenen, meer dan preken en wijze woorden, viel dit zijn omstanders op: hij at en hij dronk. En natuurlijk viel het hen ook op met wie hij at en dronk: met prostituees, met sociale outcasts, met religieus onaanraakbaren. Dus als samen eten en drinken zo veelzeggend is, waarom dan vasten, niet eten?

Jezus zegt zelf, dat dit zal gaan gebeuren: "Bruiloftsgasten kunnen toch niet vasten zolang de bruidegom bij hen is? Nee, zolang ze de bruidegom bij zich hebben, kunnen ze niet vasten. Maar er komt een dag dat de bruidegom bij hen wordt weggehaald, en dan is het hun tijd om te vasten." 

Hun tijd, dat is een meervoud, net als bruiloftsgasten. In de titel van deze blogserie stel ik deze vraag: waarom samen niet eten? En dat samen - meervoud vind ik veelzeggend. Wanneer mensen praten over vasten komen ze vaak met persoonlijke en individuele redenen: zelfdiscipline, Gods weg zoeken voor mijn leven, boete doen, toegang tot gebed, etc. Jezus heeft het echter over hun tijd, meervoud. Onze cultuur is behoorlijk individualistisch, dus we zijn al snel bezig met persoonlijke argumenten. Maar Jezus plaatst ons in Gods gezin. Er kan alle reden zijn dat het jouw tijd is om te vasten, maar wanneer is het onze tijd om te vasten?

Geen opmerkingen: