donderdag 7 januari 2010

Back to the Future: Maaltijd als Gezamenlijk Verlangen

Het meest kenmerkende van Jezus' optreden? Jezus at en dronk, en zo greep hij vooruit - future - op de maaltijd in het Koninkrijk.

De eerste gemeente at en dronk samen, en zo volgden ze Jezus
- back - en grepen tegelijkertijd - to the future - ook vooruit op de maaltijd in het Koninkrijk. Natuurlijk deden ze dat ieder op volstrekt eigen wijze; Jeruzalem is Antiochiƫ niet en Korinthe is weer anders, om drie voorbeelden te noemen van christelijke gemeenschappen uit de eerste eeuw.

Wanneer wij samen eten en drinken in navolging van de eerste gemeente, kunnen wij diezelfde beweging maken:
back - we volgen de eerste gemeenten in Jeruzalem, Antiochiƫ en Korinthe - to the future - door vooruit te grijpen op de maaltijd in het Koninkrijk. Dat is dus geen kopieergedrag of biblicisme, maar onze eigen improvisatie van Handelingen 29.

Door samen te eten en te drinken kunnen we dus onze gezamenlijke hoop vieren, versterken en verspreiden: wanneer komt de grote dag van de maaltijd? Dat is een verlangen want tegelijkertijd universeel christelijk als uniek is, want gericht op onze eigen omgeving: de toekomstige maaltijd in Maassluis, Ede, R-dam Zuid, enzovoorts. Een verlangen wat het dus in zich heeft om het verlangen van iedere christelijke gemeenschap te zijn.

Kijk hier voor andere redenen om samen te eten.

Geen opmerkingen: