Zondag a.s. organiseert mijn gemeente een praisedienst met als thema Pursuit of Happyness. Dat thema bevat minstens drie lagen.
Gebaseerd op waargebeurde feiten vertelt de film het verhaal van een intensieve zoektocht naar geluk. Door zijn vrouw in de steek gelaten en opgescheept met onverkoopbare medische apparatuur jaagt een man het geluk na voor hem en zijn zoontje. Dat geluk hoopt hij te vinden in een nieuwe baan. Maar eerst moet hij die **** apparatuur verkopen.
Als vanzelf gaat onze sympathie uit naar de vriendelijke maar onfortuinlijke verkoper, naar zijn inzet, zijn liefde voor zijn zoon en zijn inzet voor zijn droom. Ik verklap weinig wanneer ik zeg: eind goed al goed. The American Dream. Net als bij Slumdog Millionaire wint de underdog.
De film roept wel een vraag op. Deze held wint uiteindelijk op eigen kracht. De boodschap wordt bijna: you can do it, too! Geluk is haalbaar voor iedereen die zich inzet. Slumdog Millionaire vertelt een ander verhaal. Hij zet in met deze vraag: "Hoe kan een slumdog het antwoord weten op alle vragen (PK: van de Indiase variant van weekend miljonairs)?" Het antwoord: destiny, bestemming. Geluk is geen haalbare zaak voor iedere underdog. Wanneer de voorzienigheid niet ingrijpt, blijft een slumdog een slumdog. Daarmee is deze laatste film vreemd genoeg een stuk realistischer dan de eerste.
Morgen een tweede laag.
P.S. hier een link naar de titelsong van Slumdog Millionaire.
1 opmerking:
Spannend, ik kan niet wachten! (-:
Een reactie posten