woensdag 1 april 2009

Imagine there's no heaven

Hoe leg je het goede nieuws van Jezus uit aan mensen die niet geloven in de hemel? Een uitdaging waar ik wel op in wilde gaan. Het zinnetje "Imagine there's no heaven" speelde door mijn hoofd. Ooit verzonnen door John Lennon. In de jaren tachtig nog populair, nu waarschijnlijk bij veel mensen onbekend.

Ik wilde het proberen - goed nieuws zonder hemel - totdat ik me iets realiseerde. In de 20e eeuw is Lennons gedachtenexperiment uitgevoerd. Mensen handelden consequent alsof er geen hemel was. Vier van hen creeerden tegelijkertijd bewust een systematische hel op aarde: Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot. De Kims in Noord Korea doen hetzelfde... Ik vind het advies van Lennon dus maar niks.

3 opmerkingen:

Elipheleth zei

Ook ik moet er niet aan denken...

Maar wat als Visje's alternatief 'STEL: er is tòch een verlosser...' óók geen optie is?

Ruud zei

We kunnen natuurlijk ook even gaan kijken naar de mensen die wel geloofden dat er een hemel was... Osama Bin Laden, Bush, de kruisvaarders, de inquisitie, de katholieke kerk, Moses, God zelf (volgens de Bijbel de grootste massamoordenaar ooit), de KKK, Abstinence-only fundies, zelfmoordterroristen, Hitler (was katholiek), elke Jood die het oude testament echt volgde (stenig elke homoseksueel, elk brutaal kind, iedereen die op de sabat werkt, iedereen die verschillende soorten gewassen naast elkaar plant en nog ruim 500 andere wetten)

Hoe lang moet ik nog doorgaan?

Maar even serieus, het belangrijkste wat mis is met je argument is dat het een drogreden is. Hitler en Stalin hadden allebei een snor, wil dat zeggen dat iedereen met een snor een dictator wordt? Hilter was een vegetariër, wil dat zeggen dat het eten van vlees helpt tegen antisemitisme?

eenKleineprofeet zei

@Ruud

Dank je wel voor je comment. Ik ga inderdaad mogelijk (te) kort door de bocht.

Het omgekeerde is idd geen garantie voor succes (en dan druk ik me eufemistisch uit).

Het is ook niet zo dat ieder die niet in de hemel gelooft eindigt als Pol Pot. Gelukkig lopen er heel veel aardige mensen op deze aarde.

Het zou een drogreden kunnen zijn, maar ik denk dat er wel iets voor te zeggen is. Op het moment dat mensen zichzelf als hoogste norm nemen en dat consequent doorvoeren, dan kunnen er niet alleen heel gekke dingen gebeuren, maar dan is er ook geen correctiemogelijkheid meer. Mensen die zich van niets of niemand iets aantrekken zijn op z'n minst niet echt leuk. Een tegenover, of je dat nu God, mensenrechten, wet, hemel of wat dan ook noemt, biedt een heilzame en ik denk noodzakelijke correctiemogelijkheid. Is dat zorgvuldiger geformuleerd?

Het OT, tja. Opmerkelijk genoeg las ik vanochtend in Leviticus. Wat me daar op viel was de mogelijkheid tot verzoening en vergeving. Afgezien van het feit dat je kunt discussieren hoe zondig het is om verschillende gewassen door elkaar te planten ;-), gebiedt (!) Leviticus diezelfde Joden wanneer iemand dat gedaan had hem de mogelijkheid te bieden om terug te keren in de gemeenschap. Die mogelijkheid moest men ook bieden aan mensen die "vergaten" om te getuigen, mensen die fraudeerden, afpersten, etc. Die laatste voorbeelden zijn denk ik wat herkenbaarder.