donderdag 2 april 2009

Delen in Gods lijden

God deelt in ons lijden. God kiest ervoor om uit de hemel af te dalen naar de goot van de wereld. Jezus zei aan het kruis "Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten." Die woorden raken mij. Ze zijn diepzinnig, hoogtepunt van Gods aanwezigheid en afwezigheid.

Gisteravond bekeek ik de kruisigingsscene in de verfilming van Pier Passolini. Daarbij viel mij dit keer Maria op, de moeder van Jezus. Je ziet, dat ze breekt, door wat er met haar zoon gebeurt. Ze lijdt, ziet de zin er niet van in, ze gaat kapot. Juist natuurlijk omdat het haar zoon betreft. Juist omdat zij zo dicht bij Jezus staat.

God deelt in ons lijden. Passolini laat zien, dat er ook een andere kant is. Wanneer wij delen in Gods leven, zullen we ook delen in zijn lijden; Romeinen 8:17.

P.S. Vanmiddag in de Pelgrimskerk presenteren zowel Daniel de Wolf als Nico Dirk van Loo en Martijn Vellekoop hun nieuwe boeken. Op andere blogs lees je hier meer over (hier en hier). Ik vind deze verfilming goed aansluiten bij wat ik in het nieuwe boek van Daniel heb gelezen. Pasolini portreteert op artistieke wijze een profetische Jezus die Gods Koninkrijk aankondigt en belichaamt.

1 opmerking:

Supermaver zei

Ha Pieter,
Leuk je even te spreken, vanmiddag. Ik zie uit naar je komst in Ede. We hebben vast nog wel even contact. Groeten!