dinsdag 31 maart 2009

Supersize Me

Voor een euro kun je supersizen bij MacDonalds. Maar ook in de kerk geldt: stop die euro in de collecte en je dromen worden gesupersized. Of niet?

Supersizen: meer rijkdom voor de rijke, meer succes voor de succesvolle, upperclass voor de middle class, betere gezondheid voor de gezonde, een grotere droom voor de dagdroom, een mooiere vrouw, betere seks. Als je wilt supersizen, ben je beter af zonder God; bespaart op z'n minst tijd. Zoals de missioloog Bosch al zei:
Since the seventeenth century more and more people have discovered, originally to their surprise, they could ignore God and the Church and yet be none the worse for it.

Dit idee van supersizen is een serieuze misvatting van het evangelie. Evangelie biedt niet meer van wat je al hebt. Evangelie heeft met bevrijding te maken; kinderen voor de kinderloze, bevrijding voor slaven, genezing van de zieke, reinheid voor de melaatse, kwijtschelding voor de schuldige, genade voor de dader, een naam voor de geschrapte vluchteling, voedsel voor de hongerige, land voor de landloze, opstanding voor de stervende.

Welke bevrijding hebben postmoderne mensen nodig?

8 opmerkingen:

Elipheleth zei

Vergezicht voor de mens-van-het-kleine-verhaal?

Wiebe zei

Ik mis de vergeving van mijn (onze) zonden. In mijn ogen het belangrijkste onderdeel van het Evangelie.

eenKleineprofeet zei

@Wiebe

Het woord zonde is bijna verdwenen in onze maatschappij. Ik heb het daarom proberen te vermijden, omdat het te abstract is geworden.

Dat het woord zonde bijna weg is, is trouwens ook tekenend.

Ik heb het omschreven met "kwijtschelding van de schuldige". Daarmee zit ik dicht bij het taalgebruik van Jezus. Denk aan het Onze Vader en Mat 18. Zonde vergeven = de schuld van de ander dragen. Dan is het nog maar een paar stappen naar het kruis.

Zonde is nog wel meer dan schulden bij de ander maken. Verkuyl noemt de volgende typerende woorden voor zonde: het boze, schuld, ontrouw, fraude, verraad, nietigheid, lege praatjes, niets, damp, gemene streek, vergissing.

Wiebe zei

@ Kp,

Ik denk dat we door het woord 'zonde' uit onze vocabulaire te filteren we ons zelf geen plezier doen. Ik denk dat we door mensen er van te doordringen dat we zondig zijn veel eerder het goede nieuws van Jezus kunnen brengen. Het goede nieuws van vergeving van zonden.

U zegt dat zonden vergeven de schuld van anderen dragen is. Ik ben het daar niet mee eens. Zonden worden vergeven omdat de shculd daarvoor gedragen is door Iemand anders. Ik denk dat ons verschil van inzicht begint bij de gedachte over zonde.

Ik denk dat we ten eerste zondigen tegen God. Dat heeft vergeving nodig.

Ik ben denk ik een beetje van de oude stempel ben. Als ik het goed begrijp (vergeef me als ik het verkeerd zie) bent u een aanhanger van de 'emerging kerk'. Interessant dat dit fenomeen ook in NL voet aan de grond krijgt. Ik dacht dat het iets specifieks Noord Amerikaans was.

eenKleineprofeet zei

@Wiebe

De ontdekking is natuurlijk, dat de eerste Ander God zelf is. Hij heeft in Christus onze zonde gedragen.

En zo wordt het ook: vergeef ons onze schulden zoals wij ook de mensen vergeven die ons iets schuldig zijn. Toch?

Mensen hebben schulden tegenover God en tegenover elkaar. Opnieuw Mat 18. De koning in dat verhaal draagt de schuld van zijn dienaar. De koning draagt de schuld van de ander. Evenzo verwacht hij dat de dienaar de schuld van zijn mededienaar draagt. Opnieuw is dat de schuld van de ander dragen. De gelijkenis geeft daarbij ook weer, dat de schulden die wij bij God hebben oneindig veel groter zijn dan de schulden die wij bij elkaar hebben.

Ik ben wat betreft vergeven redelijk "old school."

By the way: ben je op reis door de states?

eenKleineprofeet zei

@Wiebe

PS. als je uitgebreid wilt weten wat ik heb geleerd over vergeven: vergeven op Gods manier. De oorspronkelijke kopjes zijn helaas weggevallen en nu gewone tekst geworden.

Wiebe zei

@ Kp

Bedankt voor je antwoord en ik ga zeker de link eens beluisteren. Ik heb daar op het ogenblik weinig tijd voor want ik ben onderweg voor mijn werk. Ik rijs wel door de States maar dan als chauffeur.
Ik woon in Canada en rijd met een vrachtwagen door de USA.
Ben zondag thuis maar moet er dinsdag weer uit.

Groeten

Wiebe zei

En rijs moet natuurlijk reis zijn