donderdag 9 december 2010

Waarom eten, bidden en beminnen?

Eten, bidden en beminnen; een mooie samenvatting van wat de kerk moet doen (een journalist van Trouw introduceerde deze trits, Jos Douma en Remmelt Meijer schrijven erover, n.a.v. een interview met David Heek in het ND).

Ik ben helemaal voor. Al meer dan twee jaar eet ik bijna wekelijks met een groep mensen en sinds een jaar nodigen we elke maand andere mensen uit om mee te eten: christenen, niet-gelovigen, moslims, jong, oud, allerlei kleuren en achtergronden. We oefenen o in het delen van ons bezit en onze tijd en ons leven. Het is heel eenvoudig: samen koken, samen eten, samen bijbellezen, samen bidden en samen opruimen. We koken niet voor anderen - dat is de crux, we koken met anderen. Die daarmee meteen geen anderen meer zijn. Is het groot? Nee, dertig, veertig mensen. Maar, we leven en spreken het Evangelie uit (klik hier, hier of hier voor een toelichting).

Maar daar - bij het Evangelie leven en spreken - moet het ook blijven. We eten, bidden en beminnen niet om het Koninkrijk van God te bouwen. Maar, om het te vieren en te verkondigen. Ik zie het gevaar, dat wij Nederlanders met onze ideeën over maakbaarheid, eten, bidden en beminnen omarmen als activiteit en niet als levensstijl. Eten, bidden en beminnen wordt een methode om het Koninkrijk te bouwen, groter te maken, uit te breiden. Maar we eten, bidden en beminnen uit dankbaarheid. Jezus heeft ons bevrijd. Hij is de Koning. Hij heeft alle macht al. En daarom eten, bidden en beminnen we. Dat is ook de volgorde in Handelingen 2. Wie theologisch nog niet overtuigd is, kan ook kijken naar de statistieken van de afgelopen honderd jaar: wij hebben in die periode wel dijken gemaakt, maar het Koninkrijk en de kerk niet echt.

Kortom de uitdrukking Koninkrijk van God is in het Nederlandse taalgebied enorm vervuild met ons idee van maakbaarheid. Vandaar dat we er zo graag aan bouwen. Maar, laten we ons eten, ons bidden en beminnen ook niet met dat onzalige idee vergiftigen. Laten we eten, bidden en beminnen uit dankbaarheid.

3 opmerkingen:

Theodoor zei

Mooie observatie. Ook wat betreft het niet maakbare van het koninkrijk. Het maaltijd idee spreekt mij erg aan. Mag ik iets doen met jouw uitwerking van de 'vier maaltijden'? Ben zelf bezig met het ontwerpen van een 'cursus' (met eten) 'Aan tafel!' Zie http://www.stadshartkerk.nl/aan_tafel Gr. Theodoor

eenKleineprofeet zei

Beste Theodoor,

Ja, natuurlijk mag je daar iets mee doen.

Ik zie leuke dingen in de inhoudsopgave op jullie website. Avond 3 - Ik schuif aan gaat vast (impliciet) over wereldbeeld, identiteit en onze zoektocht naar vervulling. Waarom doe je die trouwens niet voor avond 2?

Ik vind de vier maaltijden een mooie manier om het verhaal van de bijbel te vertellen. Als ik het vertel, vertel ik altijd eerst maaltijd een (identiteit) en twee (probleem), dan maaltijd vier (de hoop, queeste) en is de derde maaltijd de climax, want die opent de deur naar de vierde maaltijd. De link naar mijn preek in Rijnwaarde gebruikt die volgorde.

Mooi materiaal over de maaltijd vind je ook bij timchester.wordpress.com/articles.

Groeten,

Pieter

daniel de w zei

Geweldige post, Pieter!