donderdag 14 januari 2010

Kleurrijk Maassluis - Kleurrijke Kerken (2 van 3)


Maassluis heeft 97 nationaliteiten en een platform Kleurrijk Maassluis. Allerlei organisaties participeren, maar de kerk doet niet mee. Ik weet het niet... of wijzen drie korte interviews een mogelijke weg? Vandaag deel 2.

Deel 1 was een interview met Bob Calvert, voorganger van Scots International. Terugblikkend vat ik, wat hij zegt samen onder gastvrijheid.

"Buitenstaanders en vreemdelingen hebben een gemeenschap veel te bieden. Ze zijn objectiever. Ze brengen vaak iets moois mee. In de 17e eeuw brachten de Hugenoten geld en vaardigheden mee naar Rotterdam." De nieuwe immigranten nemen, volgens Bob, ook schatten mee. Hij denkt aan geloof en persoonlijkheid. Aan deze mensen verleent Scots gastvrijheid. Bob heeft ontdekt, dat genade een gave van buiten is (grace is an outside gift, een quote van Barth). Als genade van buiten komt, komt ze dus tot ons via de buitenstaander. 

Grace is an outside gift - redding komt van buiten. Tja en wellicht moeten we dat wat letterlijker nemen dan ons lief is. Jezus kwam van buiten, kwam als vreemdeling deze wereld in. Maar ook zijn volgelingen stuurt hij er op uit om als vreemdelingen gastvrijheid te laten ontvangen en in antwoord daar op genade te verkondigen.

Inmiddels bestaat de kerk van Bob uit mensen met meer dan 40 nationaliteiten en heeft de kerk een actieve rol in de buurt. Ze verwijst zo naar Gods komende gastvrijheid. Dat doet ze door de deuren van haar gebouw te openen, in te spelen op zorg in de wijk (kijk naar het filmpje voor een voorbeeld) en activiteiten in het park te organiseren (net een tuin, een hof van Eden, volgens Bob).

God heeft ons een plaats gegeven om anderen de gastvrijheid te betonen die hij ons straks ten deel wil laten vallen.

Vandaag een tweede filmpje: een interview met Matthijs Vlaardingerbroek:

1 opmerking:

Wieb Dijksterhuis zei

Ha die Pieter,


Dit is weer zóóó anders dan bij ons. En toch, zijn het precies de vragen die ook voor ons gelden. De laatste jaren begin ik me ook steeds meer af te vragen: "wil Jezus dat wij op deze manier kerk zijn?"
Zelf kom ik daarbij ook op het Koninkrijk uit, zoals vele anderen zie ik.

met een hartelijke groet,

Wieb