maandag 20 april 2009

Pursuit of Happyness (3)

Chris had een kans van 1 op 20 op een baan (zie vorige blogs). Hij krijgt de baan. Is dat de Amerikaanse droom? Je kunt het als je maar hard genoeg probeert? De slotscène van de film maakt duidelijk, dat het anders is. Chris is enorm emotioneel als hij hoort dat hij de baan krijgt. 1 op 20. Hij heeft de baan niet afgedwongen, hoe hard hij ook gewerkt heeft. Chris verwacht de baan niet omdat hij de baan heeft overduidelijk verdient. Hij krijgt de baan. Krijgen is het begin van geluk. Dat beeld is nog duidelijker in Slumdog Millionaire. Hoe kan het dat dat een jongen uit een sloppenwijk de hoofdprijs in de Indiase variant van Lottoweekend Miljonairs wint? Fraude, kennis of destiny? Dat laatste en dat betekent ingrijpen van hogerhand. In mijn wereldbeeld: iemand geeft de hoofdprijs.

Geluk is een geschenk.

Kerstpakketten maken mensen gelukkig (goed, totdat ze het pakket openmaken). Salaris niet. Want een salaris is verdiend. Een kerstpakket ervaren mensen kerstpakketten als een geschenk (ook al weten ze dat dat niet zo is).

Geluk is een geschenk, maar we genieten er het meeste van als we er hard voor hebben gewerkt.

Klik hier voor de hele toespraak.

3 opmerkingen:

jjterbeek zei

±

Remmelt Meijer zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Remmelt Meijer zei

Hoi!
Leuk dat je verband legt tussen de Pursuit en Slumdog. Ik deed dat zelf ook een tijdje geleden op m'n blog,
http://remmeltmeijer.wordpress.com/2009/02/25/slumdog-millionaire/
Ondanks het Amerikaans in The Pursuit of Happyness, zie ik zelf ook bijzonder mooie momenten die gaan over geluk, maar ook hoe hij z'n zoontje aanspreekt. Zodra ie in de ramsj ligt koop ik 'm alsnog.