woensdag 3 december 2008

De Magie van Kerst


Veel christenen vinden kerst maar niks; teveel commercie en kitsch. Iemand zei: "Ik zou het liefst in een huisje ver weg zitten." De sfeer van "de wijzen uit het oosten" stuit veel mensen tegen de borst. Als het aan ons had gelegen, hadden we dat verhaal over de magiërs niet opgenomen in de bijbel... Veel te sprookjesachtig, veel te... misschien wel veel te magisch.

Tegelijkertijd is er een trend naar spiritualiteit. November was zelfs de maand van de spiritualiteit. Rond kerst zijn spiritualiteit, commercie en kitsch vermengd. Maar denk nog eens aan de magiërs, vertaal ze eens naar de 21e eeuw. Horoscooplezers? Astrologen? HappineZ lezers? We zouden ze misschien nog wel de bijbeltekst voorlezen waar ze naar op zoek zijn, maar echt serieus nemen, is misschien wel lastig. Toch hebben de magiers en HappineZ lezers misschien iets bijzonders gezien: de eenheid van ons universum, dat de sterren iets weerspiegelen van de aarde en andersom en dat er een kosmische samenhang tussen alles is. Ze steken wat betreft het kerstverhaal weer dieper in dan het verhaal over een onschuldig kindje. Ze zien er mogelijk iets in van kosmische betekenis. Dat verwijst naar de diepe magie die ook in het kerstverhaal zit verborgen.

2 opmerkingen:

Rob Haster zei

Hoi Pieter, de eenheid in ons universum zien, mooi. Dat kan inderdaad universeel, maar ook in micro. Jouw stukje nodigt uit om als lichtdragers (laten we ons maar "manen" noemen, we mogen een beetje weerspiegelen) het geheim - de magie - vertalen naar praktisch herkenbaar Jezus volgen (volgens Micha 6:8). In het micro is de eenheid onder andere dat we onszelf mogen zijn in Hem en voor de ander. Groet!
Rob

eenKleineprofeet zei

Hoi Rob,

Ik moet ook denken aan Fil 2: Doe alles zonder morren en tegenspreken, opdat u zuiver en smetteloos bent, onberispelijke kinderen van God te midden van een verdorven en ontaarde generatie, waartussen u schittert als sterren aan de hemel.

Paulus schetst daarvoor ook Jezus als nederig mens die de gestalte van God heeft afgelegd. Dat is ook wat de magiers zagen: ze keken omlaag en zagen een kind en keken omhoog en...

Zo is het hopelijk ook met ons: onze tekenen van het Koninkrijk zijn maar klein, maar God kijkt ernaar en zegt: sterren aan de hemel.