woensdag 18 juni 2008

Passie voor missie

Ik was twee dagen op cursus Passie voor Preken. En ja, ik heb geleerd: hoe bouw je een goede spanningsboog op in je preek.

Ik heb nog meer geleerd. We waren met twaalf predikanten en voorgangers, willekeurig uit land en kerkgenootschap. Bij allemaal herkende ik passie voor preken maar ook missionaire passie voor God en mensen.Eigenlijk is dat niet gek: je denkt toch niet dat mensen die bereid zijn om hun leven in te zetten voor het goede nieuws niet-missionair zijn? Dit is de regel: de predikanten zijn al missionair.

Waarom gebeurt er dan zo weinig? Opnieuw mijn favoriete boek van deze week: In many walks of life those in authority have more power to say 'no' than to say 'yes'. It is easier to stop what is not wanted than to establish what is wanted.

Zoek dus waar de weerstand werkelijk zit. Dat is niet de voorganger. Wacht niet totdat hij of zij missionair initiatief neemt, doe dat zelf. Werk wel samen en afhankelijkheid van hem of haar omdat hij of zij je zal steunen en je op theologisch en praktisch gebied veel te bieden heeft.

P.S. met dank aan Ruth Vandewalle, kandidaat Senaat in Belgie voor het mooie plaatje.

1 opmerking:

Kamsteeg zei

Top dat je je passie blijft volgen en open staat voor lessen van een ander. Heb je nooit horen preken, maar ga er van uit dat de cursus zijn vruchten zal afwerpen!