woensdag 18 juni 2008

Genade betekent dat je niet voor niets werkt

Genade is toch dat je voor niets werkt. Ja, maar andersom is het waar: genade betekent voor de ontvanger juist dat hij of zij niet voor niets werkt.

Kinderen in India bikken stenen vanwege de schulden die hun ouders hebben. Die schulden gaan over van ouder op kind en zijn zo groot, dat niet alleen de kinderen, maar ook de kleinkinderen en achterkleinkinderen stenen zullen bikken. Ze werken voor niets, tevergeefs, want ze zullen de schuld nooit aflossen.
Genade betekent dat zij niet langer voor niets werken.

Sommige Derdewereldlanden hebben zulke torenhoge schulden dat ze voor niets werken. Alle verdiensten vloeien terug naar hun schuldeisers. Vandaar dat veel mensen zich in hebben gezet voor Jubilee Debt Campaign. Een campagne rond het jaar 2000 om schuldeisers ertoe te bewegen straatarme landen hun schulden kwijt te schelden. Jubilee Campaign, de naam was afgeleid van het jubeljaar in de bijbel. Eens in de vijftig jaren werd iedereen (!) zijn schuld kwijt gescholden. Zo droegen kinderen en kleinkinderen niet de schulden van hun ouders en grootouders. Genade betekent dat je niet langer voor niets werkt.

In het graf kun je niets meenemen. Al je inspanningen zijn wat dat betreft tevergeefs. Genade betekent dat je niet voor niets werkt. Opstanding uit de doden is dus genade. (zie 1 Korintiers 15:58 in de bijbel voor de liefhebbers). Genade is dus niet alleen ontvangen maar juist een reden om te werken.

Geen opmerkingen: