maandag 19 mei 2008

Geef ruimte aan het experiment


De NGK hebben in 2007 23 mensen van buiten de kerk getrokken (zie mijn vorige blog). Als het doel is om ook nieuwe leerlingen te maken uit de volken, zijn ze dus niet erg effectief.

Moeten ze opgeven? Of moet juist alles anders?

Ik stel een derde weg voor: kerkelijke leiders geven ruimte aan mensen met nieuwe ideeën en creativiteit. Zij geven deze bevlogen mensen alles wat ze nodig hebben om te experimenteren: als eerste hun hardop uitgesproken ondersteuning, vervolgens tijd, scholing, financiën, en vooral ruimte. Ze maken deze evangelisten niet onschadelijk door ze op te sluiten in Alpha of Emmaus, maar dagen ze uit om veel verder te gaan.

Ze geven ruimte buiten de vaste paden, want we leven in een postmoderne en multiculturele wereld waar de moderne en monoculturele kerk geen antwoord op heeft. Tegelijkertijd waarderen ze de bestaande paden, er zijn voldoende mensen die daar van genieten. Ze geven ruimte buiten de gevestigde tradities en waarderen de traditie.

Deze kerkelijke leiders beseffen, dat de ruimte buiten de vaste paden en de gevestigde traditie wel ruimte binnen het Koninkrijk is. Ze beseffen ook, dat juist deze evangelisten geen marginaal werk doen, omdat ze zwak en onbetekenend lijken. Integendeel. Deze kerkelijke leiders dienen bestaande gemeenten en nieuwe initiatieven en weten zich verantwoordelijk voor beiden.

Geen opmerkingen: