woensdag 20 mei 2009

Christianity Explored

De uitgever van Groei heeft een klein email-offensief ingezet om Christianity Explored te promoten. Van diverse kanten kreeg ik namelijk vragen. Voor wie het nog niet weet, het persbericht over CE vermeldt onder meer dit:

Christianity Explored is een nieuwe missionaire introductiecursus over het christelijk geloof. De cursus werd ontwikkeld in de anglicaanse All Souls Church, Langham Place, Londen (de kerk waar de bekende theoloog dr. John Stott emeritus-rector is). In de Engelstalige wereld functioneren vele duizenden groepen in kerken en geloofsgemeenschappen van diverse achtergrond. De cursus is confessioneel-evangelisch van karakter.

De cursus gebruikt het Marcus evangelie als basis en gaat vragen over zonde niet uit de weg. Stott is natuurlijk een heel gerenommeerde naam in de evangelicale wereld.

Interessant dus. Ik moest ook meteen denken: en Alpha? Alpha is natuurlijk zo'n household name en CE lijkt een vergelijkbaar product. Zouden kerken beide cursussen kunnen/moeten inzetten? Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de motivatie van Groei en de reactie van Alpha Nederland.
Google maar eens op de combinatie van de twee.

Ook interessant: de cursus heeft een vervolg in Discipleship Explored. Na de discussies op diverse blogs over het volgen van Jezus, biedt deze cursus mogelijk een praktische uitwerking. Op dit moment is het materiaal voor Nederland in pilotversie beschikbaar. Voor discipelschap gebruik ik op dit moment het boek Van harte leerling van Ogden. Jos is er positief over, maar ik ben nog niet over de streep. Misschien omdat het naar mijn zin teveel gericht is op individuele redding en te weinig op het Koninkrijk. Ik gebruik het in een kleine groep en voor hen is het te theoretisch. Dus Discipleship Explored ga ik zeker bekijken.

Kortom: ik ben benieuwd wat deze cursus in Nederland gaat doen.

2 opmerkingen:

Rob Haster zei

Die nadruk op het Koninkrijk boven het individuele vind ik een hele mooie, Pieter. Het Joodse denken gaat ook meer uit van het "wij" dan het "ik". Jezus spreekt ook over "onze" Vader.. Initiatieven voor gesprek en groei (naar God en elkaar toe?) lijken oké als ze dat individuele dus overstijgen.

Trouwens, het doet mij(ons) goed om jou regelmatig te lezen. In de tijd dat wij in Roosendaal woonden en kerkten in NGK Rijsbergen hebben wij jou daar enkele keren gehoord.. en net als jouw blogs nu spraken jouw preken toen mij (ons) erg aan! Voor het Koninkrijk!
Groet. Rob

Linda zei

Dat het Koninkrijk belangrijk is betwijfel ik niet, maar het is toch ook zo dat God zich vaak tot individuen richt in de bijbel. Abraham was God's vriend en God zond ons Jezus die toch ook een individu was. Neemt niet af van jouw artikel.....succes met je werk voor de heer in ieder geval!

Groetjes Linda