vrijdag 11 april 2008

Gewonde Genezers


Op mijn bureau ligt The Wounded Healer van Henri Nouwen. Het is naar mijn weten nooit in het Nederlands vertaald. Tegelijkertijd is het een van zijn meest invloedrijke boeken. The Wounded Healer – In our own woundedness we can become a source of life for others. Wat hij vertelt kan ik uitleggen met Jesaja 53:5: Om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken. Voor ons welzijn werd hij getuchtigd, zijn striemen brachten ons genezing.

De striemen van Jezus brachten ons genezing. Ja toch, het gaat toch over hem hier?
Hier zitten natuurlijk al allerlei vragen. Hoe kunnen striemen nu genezing brengen? Neem zelf ook maar tijd om hier over na te denken en te mediteren.

Ik wil nog een stap verder gaan. Jesaja zegt: “De bevrijder komt door zijn eigen wonden tot een bron van heling, bevrijding en nieuw leven te maken. Jezus’ lichaam werd gebroken om de wereld heel te maken.” Maar wie zijn wij? En nu komt de stap. Zijn wij wereld of zijn wij lichaam van Christus? Wij zijn toch lichaam van Christus? Dus nog een keertje: Christus’ lichaam werd gebroken om de wereld heel te maken. Wij kunnen alleen een helende gemeenschap zijn als wij onszelf toestaan om gebroken te zijn. In de woorden van Henri Nouwen: Onze verwondheid kan een bron van leven voor anderen worden.

Geen opmerkingen: