woensdag 29 augustus 2007

Eenvoudigweg Kerk

Een aantal jaren geleden werden Johan ter Beek en ikzelf uitgenodigd bij het Belmont overleg. We mochten er op uitnodiging onze ideeën over kerk presenteren. Kerk was voor ons onderling verbonden kleine gemeenschappen. Zo simpel was het.

Het bleek te vroeg. Praten over de Boodschap en de kloof kon, maar de structuur van de Westerse kerk zelf ter discussie stellen was een brug te ver. Eerst moest Wolfgang Simson nog Huizen die de wereld veranderen publiceren. Ik dook midden in de gevestigde structuur, Johan opende de aanval met leuke en vernieuwende dingen van buiten naar binnen.

En nu, jaren later, doet Floyd McClung, een van de leiders van YWAM en auteur van Het vaderhart van God opnieuw een pleidooi voor de simpele kerk. Nu is het een hoofdartikel in EO Visie geworden. Ook het ND laat zich niet onbetuigd. Tijden veranderen, nu de kerk nog!
Misschien iets voor komend seizoen. Of ben ik te simpel?

1 opmerking:

johan zei

He Pieter
Geweldig was het die middag. De bobo's van het belmondberaad wisten er totaal geen raad mee. We waren de "Emerging church enfant le lettre". Hopeloos te vroeg!

Maar herinner je profetische woorden nog waar we mee begonnen: "De vraag is niet of dit gaat gebeuren... de vraag is wanneer dit gaat gebeuren!"

En nu staat het misschien voor de deur. De PKN gaat binnenkort nadenken over nieuwe structuren in de kerk die missionair kerk-zijn mogelijk moeten maken. Net als de fresh expressions in de Anglicaanse kerk. Ze willen er zelfs het kerkrecht voor aanpassen. Er is hoop! Sterker nog... Als ze het goed doen dan zou dit wel eens een revolutie kunnen betekenen in christelijke nederland. De grootste kerk opent haar deuren voor nieuwe expressies van missionaire kerken. Super!