vrijdag 30 september 2011

Chester - 100% Anders -> Gesprekshandleiding beschikbaar

Een blogje of wat geleden meldde ik de Nederlandse vertaling van Tim Chester's You can change. In het Nederlands: 100% Anders

Via de website van uitgever de Vuurbaak is een gesprekshandleiding beschikbaar. Zo te downloaden.

woensdag 28 september 2011

Twee dagen en twee bijeenkomsten over de toekomst van de kerk

Vandaag en morgen ben ik op twee bijeenkomsten over de toekomst van de kerk.

De eerste is een tweedaagse bijeenkomst, waarin Nederlandse en Zuid-Amerikaanse kerkplanters en theologen hun kennis uitwisselen. Ik vind de dag interessant, omdat ze eens niet loopt langs de bijna stereotype Angelsaksische weg.

De tweede is een debat in de stijl van het Lagerhuis. Thema: Kerk in de stad: hoe en hoe lang nog? Het debat is deel van een feestelijke week georganiseerd door de Wilhelminakerk in Haarlem. Feest omdat die kerk 90 jaar bestaat. Feest met een randje, want hoe lang bestaat de kerk nog in Haarlem (en in de stad in het algemeen).

Twee bijeenkomsten; zou de kerk er toch echt haast mee gaan maken om na te denken over haar toekomst? En zou er behalve denkwerk ook echt verandering uit voortkomen. Is denken de weg naar verandering, of is denken juist meer van hetzelfde? En gaat beter denken ons niet helpen? De illustratie in deze blog is afkomstig van Hirsch. Hij pleit voor action-learning.

dinsdag 27 september 2011

Story of Jesus met Witherington en Wright

 
Op de website van Ben Witherington vond ik een verwijzing naar een documentaire over Jezus van de BBC waaraan onder andere Ben, maar ook Tom Wright heeft meegewerkt. De docu staat wel op amazon.com, maar nog niet op amazon.co.uk. Ik ben er wel benieuwd naar. 

Iemand hem gezien?

donderdag 22 september 2011

When success is equated with excess

In deze tijden van 9-11, stiekeme bonussen en een opkomende economische storm, een reminder van de Californische band Switchfoot - American Dream - Live and Die for Bigger Dreams!


P.S. ze treden binnenkort op in de Melkweg.

woensdag 21 september 2011

Nieuwe kerk in Sliedrecht

Afgelopen zondag is de NGK een kerk rijker geworden. KopS (Kerk op Straat) in Sliedrecht is kerk geworden - met oudsten. Jezus werd al gevolgd en voorgeleefd. Mensen spoorden al aan om hem te volgen. Nu gaan ze ook mensen dopen in zijn naam en zijn maaltijd vieren. KopS is ontstaan vanuit het werk dat Gerard Vrooland in café's en op straat in Sliedrecht doet. Groepen mensen, een gemeenschap ontstond en dit benoemen als gemeente was een logische stap.

Op zondag was Pand33 goed gevuld. Pand33 is een plek waar jongeren in Sliedrecht elkaar kunnen ontmoeten en de locatie van waaruit Gerard werkt. Samen met Peter Strating had ik een kleine rol in de samenkomst; we hebben een kort woordje gesproken en we hebben samen met Geert van Dijk de nieuwe oudsten gezegend.

KopS heeft alle kenmerken van een kerk, maar is tegelijkertijd voor de NGK een noviteit. De nieuwe gemeente bestaat uit mensen die Jezus willen volgen, maar zich in bestaande kerken niet thuis voelen. Vormen liggen niet vast en zijn vloeibaar. We weten nog niet, hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen. Blijft het, groeit het, verdwijnt het, of ziet het er over een paar jaar weer anders uit? Wie rondkijkt in kerkelijk Nederland ziet, dat mensen die het evangelie verkondigen vaak nieuwe wegen zoeken. Naast KopS, valt binnen de NGK te denken aan de Havenkerk. Binnen de kleine oecumene zijn nog meer voorbeelden te vinden. Zo heeft de GKV Arnhem zich verbonden met Villa Klarendal, ooit begonnen als wijkproject van YfC. En is de CGK Haarlem aan de slag met Het Open Huis in de wijk Schalkwijk. En dat zijn maar twee voorbeelden. Het zou goed zijn als ook ons kerkverband ruimte aan deze experimenten biedt, om zo ook ruimte te bieden aan het werk van de Geest.

dinsdag 13 september 2011

Operation World

Gisteren kreeg ik Operation World cadeau. Een dik boek, van net geen duizend bladzijden, dat alle landen van de wereld beschrijft vanuit geestelijk perspectief. Van elk land geeft het boek overzichten op het gebied van economie, staatsinrichting, cultuur en religie. En vervolgens volgen een aantal puntige beschrijvingen die aansporen tot gebed. Operation World is ook online beschikbaar.

William Carey beschreef rond de 18e eeuw in zijn Inquiry zo goed en zo kwaad als hij kon de voortgang van het evangelie wereldwijd. En daarmee is dat een vroege voorloper van Operation World. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw komt om de zoveel jaar een nieuwe editie van dit boek uit. Aanvankelijk met Patrick Johnstone als eindredacteur, nu heeft Jason Mandryk het stokje van hem overgenomen.

Operation World kent beperkingen. Niet elke christen zal dezelfde overtuigingen hebben als Jason en zijn team. Maar de redactie is zich in ieder geval gedeeltelijk van haar beperkingen bewust. Twee voorbeelden. "We are predominantly white Westerners (although decreasingly so) and, as such, cannot divorce ourselves completely from the societies and cultures from which we have emerged" En als tweede, onder het kopje "An emphasis on the Church": "Early editions were rightly criticized for overemphasising mission agencies and the contribution of missionaries."

Gisteren kreeg ik het boek. Vandaag sla ik het open bij 13 september: gebed voor Nederland.

maandag 12 september 2011

Hirsch: It is communitas not community - danger is good for us

Alan Hirsch schrijft een belangrijk hoofdstuk in The Forgotten Ways: Communitas, not community. De natuurlijke habitat voor Gods volk is de crisissituatie. Denk aan de patriarchen, de Exodus, denk aan het begin van het koninkrijk onder Saul en David, maar ook de tijd van de ballingschap, denk aan de tijd van Jezus en de vroege kerk. Allemaal situaties waarin het leven van de gemeenschap uitgedaagd en zelfs bedreigd werd. Tijden zonder status-quo. Tijden waarin Gods volk zich door de Geest opnieuw moest uitvinden. Daarom vormt juist de middenklasse kerk een bedreiging voor de waarden van het evangelie, omdat ze zo gericht is op veiligheid en comfort, en die twee waarden albeheersend kunnen worden.

In dit clipje vat Alan communitas samen. Mis het dynamiet niet door je te laten misleiden door het onderkoelde toontje.

zaterdag 10 september 2011

Nieuw album van Sara Groves

Singer-song writer Sara Groves heeft een nieuw album uitgebracht: Invisible Empire. Ik heb het net gedownload en ga eens luisteren.

Nooit van Sara Groves gehoord? Lees hier dan eens verder op JesusFreakHideout of google op haar naam. Of luister eens naar deze songs.

vrijdag 9 september 2011

Liefdesliedjes van Sara Groves

Sara Groves is een van mijn favoriete singer/song writers. En ik ben niet de enige die haar muziek waardeert. Nooit van haar gehoord? Hier drie liefdesliedjes van haar.

Twice as good - "Jouw liefde verdubbelt de vreugde in mijn leven." Recht toe recht aan, maar tegelijkertijd heel dichtbij. Sara Groves ziet de poëzie in het dagelijkse leven en tilt het zo uit boven de sleur en wijst aan hoe bijzonder het is. Dat is kenmerkend voor veel van haar werk.


Op het album Fireflies and Songs plaatst ze dit nummer direct achter Twice as Good: It's me - Een liedje over een huiselijk ruzie. "Zo maar in eens gebeurde het. We waren in gesprek en zonder het te merken liepen we onbeschermd een mijnenveld in. Ruzie. We rennen voor ons leven, alle tederheid is verdwenen. ... En uiteindelijk, hoor ik het meisje in me naar de jongen roepen waar ze van houdt: "Ik ben het. Kom terug mijn lief!" Die combinatie zou ik zelf zo maar kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld een Marriage Course of een andere samenkomst over relaties. (songtekst)


En tot slot dit nummer: Loving a person the way they are is not easy - Niet zo eenvoudig om van iemand te houden zoals -ie is. Zoek je iets dan vind je het, maar ook echte liefde. (songtekst)


donderdag 8 september 2011

Nieuw album van Burlap to Cashmere


Lang geleden bracht Burlap to Cashmere hun eerste album uit: Anybody Out There. Gitaren, folk, Paul Simon, Griekse invloeden. Toen werd het stil rond de band. Leadzanger en componist Steven Deloupolos bracht twee solo albums uit, waaronder Me Died Blue. Maar nu is er dus een tweede naamloos album van de band uitgekomen. Volgens Christianity Today zelfs beter als het eerste. Of dat zo is, zal de tijd leren, maar ik luister inmiddels met veel plezier naar deze opvolger.

woensdag 7 september 2011

Pijn in je buik?

Soms heb je pijn in je buik. Weet je hoe dat komt? De Here God woont in je hart. Maar, af en toe komt hij er uit en gaat hij een stukje wandelen. En dan stampt -ie wel eens.