maandag 27 oktober 2008

Vliegeren is voor echte mannen

De arts vond het vorige week toch maar beter dat ik foto's liet maken van mijn schouder. Misschien waren er wat banden uitgerekt. De situatie rond mijn sleutelbeen zag er dan ook indrukwekkend uit, alle kleuren van de regenboog waren vertegenwoordigd.

Vandaag ging ik voor de foto. De verpleegkundige was duidelijk. "O, dat is duidelijk: gebroken." Toen de arts van de Eerste Hulp begreep dat ik zo al een week rondliep, hoefde ik voor hem geen mitella te dragen. "Je weet blijkbaar maat te houden en bewegen is goed voor de botaangroei." Ik ben het levende bewijs: vliegeren is niet voor kleinzerige jongetjes, maar een sport voor echte mannen ;-)

zondag 19 oktober 2008

De wind speelt met jou, niet andersom

"De wind speelt met jou, niet andersom." Woorden van de verkoper van mijn 3 vierkante meter pure power.

De eerste keren gingen top. Meegesleurd worden over het strand door de wind. De kracht van de wind voelen. Alles onder controle. Playing with the winds. Dit is gaaf. Ik wil meer. Zaterdag weer naar het strand. Er is meer wind. En iemand die uitlegt hoe je moet springen. Dat wil ik. De lucht in. Hij doet het voor. Het kan met mijn vlieger. Ik geef de vlieger de juiste zwaai, spring en word omhoog getrokken. Ik voel een enorme kracht en een enorm verlies aan controle. Voor ik het weet land ik via een soort salto mortale keihard op mijn rechterschouder. Vandaag doet alles zeer en wie weet de komende dagen ook nog. In mijn overmoed was ik dat ene zinnetje vergeten.

"De wind speelt met jou, niet andersom."
Wind en Geest zijn in de bijbel hetzelfde woord. Hoeveel ontzag heb ik voor de Geest en hoeveel vrijheid veroorloof ik me met hem?

Oude liturgie en nieuwe vormen

Als emerging church ook gaat over oude liturgie gebracht op een vernieuwende manier, dan wijst Bobby McFerrin de weg. Kijk en luister naar een unieke uitvoering van het Ave Maria.

dinsdag 14 oktober 2008

Een aansprekende New Yorker

Zoals bijna iedereen ben ik druk. Dus probeer ik altijd dingen te combineren; van met mijn mond vol praten tot reizen gecombineerd met lezen en luisteren. Dat eerste werkt nog steeds niet, het tweede wel. Sinds kort lees en luister ik tijdens mijn reizen regelmatig naar Tim Keller. Tim Keller is een succesvolle kerkplanter uit New York. Zijn boek The Reason for God (in het Nederlands uitgegeven als In alle redelijkheid) belandde in de New Yorkse nonfictie top tien. Keller spreekt dus niet christenen aan. Voor mensen die net als ik te (?) druk zijn, kan ik zijn toespraak Work and Rest aanraden. Binnen een half uur begrijp je dan waarom hij drukke New Yorkers zo aanspreekt.

maandag 13 oktober 2008

Weg met die tobberige gezelligheid

Een collega predikant vond het in de hem omliggende Nederlands Gereformeerde Kerken maar moeizaam gaan. Hij vroeg zich af of dat symptomatisch was. Trouw citeerde met de kop tegen heug en meug de kansel het huismagazine van de NGK Opbouw. Een op de acht predikanten wordt losgemaakt. Het zou vooral mislopen op het gebied van communicatie (zowel een waarheid als een koe als een enorme dooddoener). Zo wordt er heel wat hardop afgetobd in de kerken.

Daarnaast moet het vooral gezellig zijn in de kerk. Let maar eens op. Het gaat om gezellige diensten, gezellige kringen en gezellige uitjes. Daarbij moet er vooral niet teveel worden nagedacht.

Samen gezellig tobben lijkt het hoogst haalbare. Maar dat wil ik niet. Ik vind dat deze tobberige gezelligheid niet het einde mag betekenen voor alle inspirerende, avontuurlijke, verlangende en verdiepende mensen waar de kerk ook barstensvol van zit.
Jezus beloofde ons bevrijding, dan toch ook hiervan? Maar hoe? Wie tobt gezellig met mij mee?

woensdag 8 oktober 2008

Wat is thuis?

Wat is thuis? Wat is thuiskomen? Deze vraag van Sine en Leitmotiv in zijn boek sprak me aan. Is thuis de hemel met vleugels? Of is thuis een groot huis gevuld met spullen of coole gadgets? Veel christenen leven met dit dubbele idee van thuis. Maar, waar wil een volgeling van Jezus nu echt thuiskomen? Goede vraag toch?

Bevlieging

Ik ben veertig geworden en heb een vlieger gekocht. Een grote, hoewel het nog veel groter kan. Als ik de filmpjes moet geloven, hoort daar ook speciale muziek bij. Voor mijn filmpje heb ik mijn keuze dan ook al gemaakt: Extreme days van Tobymac. Vooral de beginzin: coming at you like a whirlwind.

Zou ik dan toch een midlife-crisis hebben?

maandag 6 oktober 2008

Zijn de NGK ook onder de Emergers

De christelijke trend-watcher Tom Sine komt naar Nederland. Je kunt hem horen op een conferentie van de EA.

Ter ere van zijn bezoek brengt Time To Turn het boek De nieuwe samenzweerders uit. Vandaag ontving ik het manuscript. Morgen ga ik het lezen in de trein. Maar de inhoudsopgave klinkt als een onvervalst pleidooi voor Emergers.

So far so good. Maar dit is het nieuws: het boek wordt uitgegeven door Buijten en Schipperheijn, zo'n beetje de huisuitgever van Nederlands Gereformeerde Kerken. Zijn de NGK ook onder de Emergers?